voor het goede doel

vrijdag 25 december 2009

Allereerst, iedereen fijne kerstdagen gewenst! Wij hebben deze eerste kerstdag samen met een goede vriend in het ziekenhuis gevierd. Het was anders en bijzonder. De door hem meegebrachte kerstmaal en wijn was heerlijk! Helaas lijkt het er op dat het moment is aangebroken dat Yannick door de misselijkheid geen hap meer door zijn keel krijgt. Maar nu wilde ik even wat anders onder jullie aandacht brengen.


Deze foto is van gisteren toen hij nog wel de friet goed liet smaken.

De meeste mensen die wij de afgelopen maanden hebben gesproken, hebben aangegeven dat als er iets is waarmee zij ons kunnen helpen, dat zij dat dan graag zouden doen. Nou dat kan hoor, mits je de beschikking hebt over een computer en een internetverbinding. En zeg nou zelf, wie heeft dat tegenwoordig nou niet? Precies! Dus eigenlijk iedereen kan ons helpen. Zie het ook als een goed doel tijdens deze kerstdagen want ondanks dat je op de korte termijn Yannick er niet mee helpt, help je wel het onderzoek naar een geneesmiddel tegen Neuroblastoom.

Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 550 kinderen tot 18 jaar een soort van kanker geconstateerd, 150 sterven er aan. Neuroblastoom is 1 van deze kankersoorten die voorkomt bij kinderen. Inmiddels hebben
deze onderzoekers ontdekt dat voor deze kankersoort mogelijk geneesmiddelen ontwikkeld kunnen worden. Dit is echter nogal een opgave, binnen 3 miljoen stoffen moeten zij het middel vinden dat grip op de ziekte kan krijgen. Onderzoek naar een effectief geneesmiddel wordt in eerste instantie gedaan door middel van computerberekeningen. Dat is een langdurige klus, volgens de onderzoekers zou dit met de huidige megacomputers minimaal 100 jaar tijd kosten. Door samenwerking van computers via het World Community Grid (uitleg volgt hieronder) schat men in, deze berekening via een wereldwijd werkende ‘supercomputer’ (= ook jouw computer als je meedoet) in twee jaar te kunnen doen! Zodat daarna de laboratoriumonderzoeken kunnen starten. En daarna experimenten op kinderen. En daarna wellicht het genezen van kinderen met Neuroblastoom?Om die berekeningen te kunnen maken hebben de onderzoekers aansluiting gezocht bij het World Community Grid. Het World Community Grid is een soort supercomputer van allemaal particuliere computers in de wereld. (Mac-gebruikers kunnen zich misschien nog wel seti@home herinneren.) Bij veel mensen – ook bij ons thuis – staat de computer langer aan dan dat hij echt daadwerkelijk wordt gebruikt. Bij sommigen staat hij zelfs de hele dag aan terwijl hij maximaal 20% van die tijd echt wordt gebruikt. Slecht voor het milieu, maar ja wel makkelijk als je er weer even achter wil. Door hoofdsponsor IBM – een betrouwbare partij heeft dit systeem dus gebouwd – is voor World Community Grid een methode ontwikkelt om al die particuliere computers met elkaar te verbinden zodat een supercomputer is ontstaan. Vanuit een centrale computer ergens op de wereld worden kleine rekenopdrachten naar al die particuliere computers gestuurd. Die computers worden aan het werk gezet om de voor de wetenschap noodzakelijke berekeningen te maken. Is de berekening klaar dan worden de uitkomsten van de particuliere computer automatisch teruggestuurd naar de centrale computer. De afgelopen jaren is op deze wijze onderzoek gedaan naar de bestrijding van aids, hongersnood en milieuvraagstukken. Je kan bij het World Community Grid zelf aangeven of je aan alle onderzoeken mee wilt doen of aan specifieke onderzoeken – bijvoorbeeld alleen naar kinderkanker – mee wilt werken.


Meedoen is simpel. Je installeert – na enkele noodzakelijke registratiegegevens – op je computer een programmaatje dat alles zelf regelt. Als je dat wilt, is instelbaar hoeveel capaciteit van je computer door het World Community Grid mag worden gebruikt. Dat is voor de meesten niet nodig om te doen als je alleen maar je mail leest, wat op internet surft en een tekstje typt. Als je je computer zelf gebruikt (en zwaar belast, bijvoorbeeld door het spelen van computerspelletjes) schakelt het programma zich automatisch uit of gaat minder snel ‘rekenen’ voor het World Community Grid. Je kan het programma ook zo instellen dat het bijvoorbeeld alleen draait als je computer niet wordt gebruikt en op de screen saver staat. Het programma draait niet merkbaar, op de achtergrond. Zou je er eventueel wel last van hebben (als de computer merkbaar trager wordt) dan zit er een Pause-knop op waarmee je het programma tijdelijk uit zet.

Kortom, meedoen met het World Community Grid is erg nuttig en kost je niets. Behalve wat stroom, maar die bespaar je alleen door je computer dan ook echt uit te zetten (wat sommigen vaak niet doen). Bevalt het niet, dan deïnstalleer je het programma.

Registreer, download en installeer
hier.
Natuurlijk wil ik helpen als het je zelf niet lukt.
Meer informatie kan je vinden op de website
www.worldcommunitygrid.org